79,254 hemşire olduk

hemsireyiz.biz
şunda ARA
.

HEMŞİRELİKTE BAKIM 5. HAFTA**AMELİYAT ÖNCESİ BAKIM YÖNETİMİ**

Son Mesajınız 05-11-2010, 12:57 yasaklı tarafından gönderildi. 0 yanıt.
Mesajları Sırala: Önceki Sonraki

  •  05-11-2010, 12:57 204676

    HEMŞİRELİKTE BAKIM 5. HAFTA**AMELİYAT ÖNCESİ BAKIM YÖNETİMİ**

    Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

    HEMSIRELIKTE BAKIM 5.HAFTA
    AMELİYAT ÖNCESİ BAKIM YÖNETİMİ
    1. ameliyat öncesi genel hazırlık
    2. ameliyattan önceki gece hazırlığı
    3. ameliyat günü hazırlığı
    ameliyat öncesi hazırlık ve eğitim,ameliyat sonrası bakım ,cerrahi girişim kadar önemlidir.
    CERRAHİ HEMŞİRELİĞİ
    1)ameliyat öncesi
    2)ameliyat sırası
    3)ameliyat sonrası bakımı içerir.
    AMELİYAT ÖNCESİ DÖNEM BAKIM VE HAZIRLIĞI
    1)cerrahi tedaviyi olumsuz yönde etkileyebilecek risk faktörlerini erken saptamak,mümkünse durumu ameliyat öncesi düzeltmek
    2)hastanın ameliyat sırası ve sonrası stresle baş etmesini kolaylaştırmak
    3)hastanın ameliyat sonrası bakıma katılmasını sağlamak
    GENEL OLARAK PLANLANMIŞ AMELİYATLARDA HAZIRLIK 3 AŞAMADAN OLUŞUR
    1)ameliyat öncesi genel hazırlık
    2)ameliyattan önceki gece hazırlığı
    3)ameliyat günü hazırlığıdır
    AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK SÜRECİ:
    a)fiziksel hazırlık
    b)psikolojik hazırlık
    c)yasal hazırlık
    d)ameliyat öncesi eğitim
    AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE
    A)YAŞ:
    1. yaşlı hastalarda kronik hastalıklar olabilir
    2. Yaşlı kişilerin kardiya vasküler,pulmoner,gastrointestinal ve renal sistemlerinde gelişen fizyolojik değişikler ameliyat sonucunu etkileyebilir.
    3. Azalmış duyma ve görme gibi duyusal kısıtlılıklar da fiziksel değerlendirmede de dikkate alınmalıdır.
    B)AĞRI:
    1. ağrı önemli bir fizyolojik belirleyicidir ve dikkatli şekilde izlenmelidir
    2. hastayı değerlendirirken akut ve kronik ağrı ayırımı yapılmalıdır.
    3. ağrıyı değerlendirmede bir ağrı ölçeği kullanılmalı ve hastaya anlatılmalıdır.
    C)BESLENME DURUMU:
    1. Ameliyatın başarısı ve ameliyat sonrası iyileşme beslenme durumuyla ilişkilidir.
    2. Ameliyat öncesi beslenmesi iyi olan hasta ameliyat stresiyle daha kolay baş edebilir.
    3. Ağızdan alamayan hastalarda enteral beslenme yada total parenteral beslenme uygulanabilir.
    4. Şişman hastalarda ameliyat riski yüksektir.
    D)SIVI ELETROLİT DENGESİ:
    1. SIVI,ELEKTROLİK DENGESİSLİKLERİ TÜM SİSTEMLERİ ETKİLEDİĞİNDEN AMELİYAT OLACAK HASTA İÇİN ÖNEMLİDİR
    2. YAŞLILARDA,KRONİK HASTALIĞI OLANLARDA HİPOVOLEMİ VARSA GİDERİLMELİDİR.
    3. MÜMKÜNSE ORAL OLARAK SIVI ALIMI SAĞLANMALI(2500/3000 MLT)
    4. SIVI AÇIĞI VARSA PARANTERAL OLARAK GİDERİLMELİ
    E)ENFEKSİYON
    1. Beslenme yetersizliği olanlarda enfeksiyon riski yüksektir
    2. Hemşire hastayı enfeksiyon bulguları yönünden gözlemeli
    3. Gerek duyulursa ameliyat ertelenebilir
    F)KALP DAMAR FONKSİYONU
    1. Ameliyat döneminde hastanın oksijen,sıvı ve beslenme gereksinimleri karşılamada önemlidir
    2. Anjine pektoris,miyokard infarktüsü,kalp yetmezliği,aritmiler,ht,konjenital kalp hastalıkları ameliyat riskini artıran kalbe ilişkin sorunlardır.
    3. periferik damar hastalığı olanlara ekstremitelere ilişkin ameliyat uygulanırsa,doku iyileşmesi gecikebilir.
    4. kalp damar hastalığı kuşkusu olan hastalar ameliyat öncesi kan basıncı,nabız hızı ve ritmi ödem ekstremitelerde ısı,renk değişimi,halsizlik ve nefes darlığı yönünden değerlendirilmelidir.
    G)SOLUNUM FONKSİYONU:
    1. Pulmoner hastalıklar karbondioksit ve oksijen değişimi engelleyerek ameliyat riskini artırır
    2. Pulmoner fonksiyon bozukluklarını saptayabilmek için hasta nefes darlığı,hırıltılı solunum,çomak parmak,gögüs ağrısı ve öksürükten bol miktarda balgam çıkarması,yönünden gözlenmelidir.
    3. Siğara içen hastalardan sigarayı ameliyattan 2 ay önce bırakması istenir.

    H)BÖBREK FONKSİYONU:
    1. Akut nefrit,akut renal yetmezlik,anüri,oligori,prostat hipertrofisi idrar akışını engelleyerek üriner enfeksiyona neden olabilir
    2. Böbrek fonksiyonu,idrar yapım ve atım bozuklukları,idrar görünümü,idrarda lökösit,eritrosit,protein,glikoz,dansite,BUN,NPN ve kreatin açısından izlenmelidir.
    3. BUN VE NPN si yüksek hastalarda ameliyat riski yüksektir
    I)SİNDİRİM SİSTEMİ FONSİYONU:
    1. Sıvı elektrolik dengesizliğinin büyük çogunluğu sindirim sisteminden kaynaklanır
    2. Hastanın kusması,kusmugun renk ve miktarı değerlendirilir
    3. Barsak alışkanlıklarındaki değişiklik ve rektal yolla kanama olup olmadığı sorgulanır
    İ)KARACİĞER FONSİYONU:
    1. Karaciğer hastalıkları anesteziklerin metabolize edilmesini etkiler.cerrahi mortaliteye neden olur
    2. Siroz gibi hastalık durumunda ameliyat riski artar
    3. Karaciğer fonksiyonları yetersizse yara iyileşmesi gecikir ve enfeksiyon riski artar
    J)ENDOKRİN FONKSİYONU:
    1. Troid bezinin fonksiyonu değerlendirilmelidir
    2. Hipertrodizm troid krizine neden olabilir
    3. Hipotroidizim anestesi sırasında hipotansiyon ve kardiak arreste neden olabilir
    4. Diabettli hasta kan şekerinin düşmesi ve yükselmesi açısından risk altındadır
    5. Glikoz seviyesi takip edilmelidir
    6. Kortikosteroid kullanan hastalar adrenal yetmezlik riski altındadır.
    K)NÖROLOJİK FONSİYON:
    1. Ameliyat öncesi genel sağlık durumu hakkında bilgi verir
    2. Ameliyat öncesi nörolojik muayeneyle hastanın kraniyal sinirleri,alt üst eksremite refleksler,duyu refleksleri değerlendirilmeli
    3. Epilepsi ve Parkinson hastalığı ameliyat riskini artırır
    4. Başağrısı,baş dönmesi,kulak çınlaması,pupillerin eşit olmaması ve konvilsiyon nörolojik bulgulardandır
    L)HEMATOLOJİ KFONKSİYON:
    1. Kanamaya yatkın olma
    2. Diş çekimi ve traş sonrası aşırı kanama
    3. Burun kanaması
    4. Hepatik yada renal hastalık
    5. Antigulan ilaç kullanma
    6. Anormal kanama zamanı ve protrombin zamanı yada trombosit sayısı dikkate alınmalı
    7. Ameliyat öncesi kan grubu ve cross-matchs testi yapılmalı
    M)İMMUN FONKSİYONLAR;
    1. Hastanın ilaçlara karşı hassasiyeti değerlendirilir
    2. Asepsiye dikkat edilmeli
    N)KULLANILAN İLAÇLAR:
    1. Hastanın aldıgı ilaçlar sorgulanmalı
    2. Kullandığı bitkisel ilaçlar kaydedilmeli
    3. İlaç alerjisi olup olmadığı öğrenilmelidir

    AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK
    PSİKOLOJİK HAZIRLIK
    1. Anksiyeteyi gidermeye
    2. Daha az anestetik ve aneljezik kullanılmasına
    3. Ameliyat sonrası yaşam bulguları kısa sürede düzene girmesine
    4. Kortikosteroidlerin daha az salgılanmasına
    5. Hızlı iyileşme
    6. Erken taburcu olmaya yardımcı olur
    HEMŞİRE;
    1. hastalarla iletişimi daima açık tutmalıdır
    2. hastayı duygularını açıklaması için cesaretlendirmelidir
    3. yaşayacagı evreleri hasta ve ailesine anlatmalı
    4. hastanın ameliyat odasına dönüşünde araç ve gereçlere bağlı olabilecegi anlatılmalı
    5. aile üyeleri ile hastaya birlikte nasıl destek olabilecekleri konuları tartışmalıdır
    AMELİYAT ÖNCESİ DÖNEMDE HASTADA ORTAYA ÇIKABİLECEK SORUNLAR
    1. bilgi eksikliği
    2. korku
    3. uyku örüntüsünde bozulma
    4. beklenen yas
    5. etkisiz baş etme
    YASAL HAZIRLIK:
    1. Hastalara özel izin formu imzalatılmalıdır
    2. Hasta ile birlikte ameliyathaneye gönderilmelidir
    3. Hayat kurtarıcı ameliyatlar izin alınmadan yapılabilir
    4. Hiçbir hasta ameliyat onay formunu imzalattırmak için zorlanmamalı ve acele ettirilmemelidir.
    AMELİYAT ÖNCESİ ALINAN BİLGİLENDİRİLMİŞ İZİN FORMU
    1. ameliyat türü ve amacı
    2. ameliyatı yapan cerrahın adı
    3. ameliyat riskleri
    4. ameliyatın başarı şansı
    5. olası alternatif yöntemleri
    6. hastanın izini reddetme veya sonra izni geri çekme hakkı olduğu bilgisini içermelidir
    HASTA EĞİTİMİN AMACI:
    1. bilgilendirme destek sağlamak
    2. yanlış anlamalarını düzeltmek
    3. hastanın bireysel bakımındaki rol ve sorumlulukları kavramasına yardımcı olmak
    AMELİYAT ÖNCESİ DÖNEMDE EĞİTİMİN YARARI
    1. ameliyat sonrası komplikasyonları azaltır
    2. hasta memnuniyetini arttırır
    3. hastanın işine ve diğer günlük yaşamaktivitelerine daha erken dönmesini sağlar

    AMELİYAT ÖNCESİ DÖNEMDE EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
    1. Hastayı bilgilendirme
    2. Anksiyeteyi azaltmak için psikososyal destek
    3. Cerrahi hastası ve hastaya bakım verenin rolleri ve beceri öğretimi
    HASTAYI BİLGİLENDİRME-AMELİYAT ÖNCESİ İŞLEMLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME
    1. Cerrahi kliniğin yeri
    2. ameliyat için bekleme alanının yeri
    3. derlenme ve yoğun bakımın yeri
    4. ameliyat sonrası ünite ve bekleme alanının yeri
    5. yara yeri
    6. ameliyat ile ilgili anatomik ve fizyolojik değişiklikler
    AMELİYAT ÖNCESİ YAPILAN RUTİN İŞLEMLERİN TANIMLANMASI VEYA AÇIKLANMASI
    1. Tanı için gereken işlemler
    2. Ekg
    3. Labaratuar testleri
    4. Beslenme açlık durumu
    5. Barsak hazırlığı
    6. Takma dişler ve protezlerin çıkarılması
    7. Ameliyathane
    8. İdrar yapma cilt hazırlığı
    9. Ameliyat öncesi sedasyon
    10. Anestezİ
    AMELİYAT SONRASI RUTİN İŞLEMLERİN TANIMLANMASI
    1. Ameliyat sonrası direnler
    2. Sıvılar
    3. İlaçlar
    4. Pansumanlar
    5. Diyet ve beslenme
    6. Ameliyat sonrası hemşirelik değerlendirilmesi
    7. Taburculuk eğitimi
    AMELİYAT ÖNCESİ EĞİTİMİNDE DUYULURLA İLİŞKİLİ BİLGİLER
    1. Ameliyat öncesi,ameliyathane ve derlenme ünitesindeki görecekleri,hissedeceği ve koklayacakları konusunda bilgi
    2. Lokal veya genel anestezi uygulaması esnasında hissedecekleri
    3. Ameliyat öncesi verilecek ilaçların oluşturdugu hisler
    4. Genel anestezi girişiminde kullanılan ilaçların tadı ve kokusu
    5. Ameliyat sonrası ağrı
    6. Ameliyat masasından sedyeye nakilde hissedilecekler
    7. Ameliyat sonrası bazı işlemlerde hissedecekleri
    ZAMANLA İLGİLİ BİLGİLER
    1. Ameliyatın tarih ve saati
    2. hastanın kliniğe gelme zamanı
    3. ameliyat öncesi bekleme zamanı
    4. ameliyatın süresi
    5. ameliyat sonrası derlenme ünitesinde kalma süresi
    6. beslenme hakkında bilgi
    7. dren,alçı,pansuman vb malzemelerin ne zaman çıkarılacağı
    8. ailenin ziyaret edebileceği zamanlar
    ANKSİYETEYİ AZALTMAK İÇİN PSİKOLOJİK DESTEK
    1. Hasta aktif olarak dinlenmeli
    2. Duygusal destek sağlanmalı
    3. Doğru bilgilendirme yapılmalı
    BECERİ ÖĞRETİMİNDE TEMEL İLKELER
    1. Hastaya,cerrahın yaptığı açıklamalar öğrenilerek,farklı açıklamalar yapılmamalıdır
    2. Hastanın ne kadar bilgiye ihtiyacı oldugu belirlenmelidir
    3. Hasta öğretimi kısa süreler ve sık aralıklı yapılmamalıdır
    4. Hastaya soru sorması için yeterli zaman ayrılmalıdır
    5. Öğretimde tün görsel-işitsel araçlardan faydalanılmalıdır
    6. Hastaya öğretilen yeni beceri veya tekniği yaparak göstermesi istenmelidir
    7. Hasta ailesi ve yakınları da eğitim aktivitelerine katılmalıdır.
    AMELİAT ÖNCESİ DÖNEMDE BECERİ ÖĞRETİMİ
    1. derin solunum egzersizleri
    2. öksürük egzersizleri
    3. dönme egzersizleri
    4. ekstremite egzersizleri
    **DERİN SOLUNUM EĞZERSİZİ:
    1)BÜZÜK DUDAK SOLUNUM
    a)hasta oturur yada yatak içinde dik oturur pozisyondadır
    b)hasta ellerini kaburga kemikleri altına,orta parmaklar birbirine dokunacak biçimde diyafragma üstüne yerleştirilir.
    c)hasta içinden 4 ‘e sayıncaya kadar burnundan yavaş ve derin bir nefes alır
    d)nefes alınan süre kadar havayı içinde tutar
    e)hasta dudaklarını ıslık çalar gibi büzerek,uzun sürede nefesini ağızdan dışarı verir.
    2)DİYAFRAGMATİK SOLUNUM:
    A)hasta sırt üstü yatar pozisyondadır
    B)dizlerinin ve başının altına yastık yerleştirilir
    Sağ el üst karın bölgesine,sol el göğsün üst tarafına yerleştirilir
    C)hasta içinden 4 sayıncaya kadar burnundan yavaş ve derin bir nefes alır
    D)karın mümkün oldugu kadar şişirilir
    E)nefes verirken dudaklarını büzer ve karın kaslarını sıkıştırır.
    **ÖKSÜRÜK EGZERSİZİ
    1. hastaya oturur pozisyon verilir
    2. öksürme sırasında insizyon bölgesi yastıkla desteklenir
    3. hasta 3 kez solunum egzersizinde oldugu gibi nefes alıp verir
    4. hasta son nefesten sonra,burnundan derin bir nefes alır vr nefes verirken güçlü ve kesik kesik,ard arda öksürür.
    5. öksürme sırasında hastanın sırtına tapotman yapılır ÖKSÜRÜK EKZERSİZİ:hasta tolere edebiliyorsa beş kez takrarlanır.hasyta yorulursa dinlendirilir.gün içinde,her 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır
    6. etkili öksürme sekresyonun akçiğerden dışarı atılmasını kolaylaştırır
    7. pnömoni vb hastalıkları oluşturmasını engeller
    8. sekresyonların birikme riskinin fazla oldugu hastalar,öksürme egzersizlerine ameliyattan önce başlamalıdır
    ****AMELİYAT SONRASI DÖNEMDE SPİROMETRENİN HER 2 POZİSYONDA SOLUNUM EGZERSİZİNİN HER 1-2 SAATTE BİR 5-10 KEZ TEKRARLANMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA HASTAYA BİLGİ VERİLİR.****
    ***DÖNME EGZERSİZİ
    1. Ameliyat öncesi dönemde hastaya karyola kıyılıklarını kullanarak bir yandan diğer yana dönme uygulaması yapılır
    2. Dönme venöz dolaşımı geliştirir ve sonumun proplemlerinin gelişimini önler
    3. Ameliyattan sonra saatte 1 kez yada 2 saatte bir kez dönmesi söylenmelidir
    ***BACAK-AYAK-EKLEM EGZERSİZİ
    1. hastalar kalça,diz ayak bileği eklemlerini hareket ettirirler
    2. venöz dolaşım kolaylaşır,tromboflebit gibi dolaşım proplemlerinin önlemeye yardımcı olur
    3. gaz ağrılarının giderilmesini sağlar
    ***AMELİYAT BÖLGESİ CİLT HAZIRLIĞI
    1. ameliyat alanı kaba kirlerin giderilmesi için sabunlu su ile yıkanmalı
    2. özel bölgelere yönelikse antiseptikler kullanılabilir
    3. cilt hazırlığı mümkün oldugunca ameliyata yakın zamanda yapılır
    4. genel olarak kesi sahasında tüyler operasyonu zora sokmadıkca ameliyat öncesi temizlenmemesi önerilmektedir
    ***AMELİYAT İÇİN BARSAĞIN HAZIRLIĞI
    1. Lavman,tüm cerrahi girişim öncesi rutin olarak kullanılmamaktadır
    2. Barsak cerrahisi planlanmışsa temizleyici lavmanlar istenebir
    3. Lavman uygulanacaksa ameliyattan bir gün önce uygulanır veya laksatif verilir.
    4. Ameliyat sabahı lavman tekrarlanır
    5. Ameliyattan önce gerektiğinde idrar kateteri ile idrar alınmalı ve mesane tamamen boşaltılmalıdır.
    ***AMELİYAT ÖNCESİ ANESTEZİSTİN HASTAYI ZİYARETİNİN AMACI
    1. özellikle kardiyovaskülar pulmoner sistemi değerlendirmek.
    2. hasta hakkında ayrıntılı bilgi edinmek
    3. uygulanacak anestezi türünün seçimi ve hastanın buna katılımını sağlamak
    4. ameliyathanede tanıdık yüz görerek güven duygusunu desteklemek
    5. gerekli ise bir sakinleştirici isteminde bulunmak
    ***İSTİRAHAT VE UYKUNUN SAĞLANMASI
    1. Hasta odasının havalandırılması
    2. Sırt masajı yapılması
    3. Bir bardak ılık süt verilmesi
    4. Hastanın yakınlarını görme isteğinin dikkate alınması
    5. Korku ve endişelerinin açıklanmasına fırsat verilmeli
    6. Gerektiğinde dr istemine göre sedatif uygulanması
    ***AMELİYAT GÜNÜ HAZIRLIĞI
    1. Yaşam bulguları alınır ve kayıt edilir
    2. Cilt hazırlığı kontrol edilir
    3. Lavman,damar içi sıvı uygulaması gibi özel istemler uygulanır
    4. İdrar yapması söylenir,miktar ve dansitesi kontrol edilir
    5. Protezleri,takıları varsa çıkartılıp ailesine verilir
    6. Ameliyat gömleği giydirilir,başa bone takılır
    7. Özel istemler varsa yerine getirilir
    8. Tüm lab.bulguları ve tetkiklerin hazır olduğu,gerekli araç gereç ve ilaçların varlığı kontrol edilir

    HEMŞİRELİK BAKIM YÖNETİMİ 5-2 HAFTA
    AMELiYAT DÖNEMi BAKIMIN YÖNETiMi
    Hastanın ameliyathane girmesiyle baŞlar, anestezi indüksiyonundan, hastanın ayılma odası veya yoğun bakıma nakledilmesine kadar sürer.
    ***** Ameliyathane ekibi****
    ameliyathane hemşiresi (skrab- steril hemĢire, sirküle hemĢire- dolaĢıcı hemĢire), cerrah, cerrahi
    asistanlar, anestezi doktoru ve anestezi teknisyeninden oluşur. Ameliyathane hemşiresi, hemşirelik sürecinde hasta bakımını bir temele dayandırarak yürüten hemşiredir.
    ***İki farklı rolü vardır***
    Sorumlulukları steril olan ve steril olmayan uygulamaları içerir. Eğer hemşire steril olmayan alan içinde görev yapıyorsa (dolaşıcı, sirküle hemşire), steril alan içinde kalırsa steril (enstrumante-skrab) hemşire rolünü yürütür.
    SKRAB HEMŞİRE;
    - ameliyat süresince cerrahın yanında bulunur
    - aletleri, iplikleri, steril havlu ve benzeri maddeleri cerraha verir.
    -Ameliyat odasının hazırlığından sorumlu steril hemşiredir
    -. Steril mayo masasının, örtülerin, tampon-kompreslerin, irrigasyon solüsyonunun, dikiş materyallerinin ve diğer alet ve cihazların hazırlanmasından, cerrahın ve asistanların steril gömlek, eldiven, giymesine yardımcı olmaktan, hastanın örtülmesine yardım etmekten, patoloji parçasının sirküle hemşireye tesliminden sorumludur.
    SİRKÜLE HEMŞİRE;
    - ameliyat odasının yöneticisi olarak fonksiyon görür.
    -Steril gömlek ve eldiven giymez.
    -Ameliyattan önce tüm aletlerin çalışır durumda olup olmadığını ve malzemeleri kontrol eder.
    -Hastayı ameliyathaneye kabul edip, dosyasını kontrol eder.
    -Kullanılacak malzemenin mekanik ve elektrikli ekipmanların hazırlanmasına, hastanın
    ameliyat masasına alınmasını ve doğru pozisyonun verilmesine
    - cerrahi insizyon için cilt temizliğinin yapılmasına, hastanın örtülmesine yardım eder.
    AMELİYATHANEDE PERSONEL, ARAÇ-GEREÇ, PROGRAM, BÜTÇE HAZIRLANMASI VE KOORDİNASYONDAN SORUMLU OLAN AMELİYATHANE SORUMLU HEMŞİRESİDİR
    ***Ameliyat dönemi hemşirelik bakımı***
    Ameliyat sırasında hastanın güvenliğini ve homeostazisi sürdürmeye, hastaya uygun pozisyon vermeye ve hastaya psikolojik destek olmaya odaklanır.
    AMELİYAT SIRASINDA HASTANIN GÜVENLİĞİNİ VE HOMEOSTAZİSİ SÜRDÜRME
    *Kurumsal politika ve prosedürlere göre hasta ameliyathaneye kabul edilir.
    *İletiiim ve tıbbi öykü hasta bakımının güvenliği için gerekli, hataları önleyen ve oluşan hatada, yasal savunmada delil olarak kullanılacak kayıtlardandır.
    * Hastanın kol bandı varsa kol bandıyla, dosyadaki ve listedeki adıyla, sözel olarak kimliği, protokol
    numarası, doğum tarihi, hekimin adı, ameliyatın yapılacağı yer, hasta ve cerrahi liste ile
    karşılaştırılır.
    *Alerjiler, lateks alerjisi, daha önce anestezi alma öyküsü, kan transfüzyonu, dikkatlice kaydedilmelidir.
    * BÜTÜN İLAÇLAR VERİLMEDEN ÖNCE: İLAÇ DOLABINDAN ÇIKARILDIĞINDA, ENJEKTÖRE ÇEKİLMEDEN ÖNCE VE HASTAYA VERİLMEDEN ÖNCE 3 KEZ KONTROL EDİLMELİDİR.
    *Ameliyat için hastaya uygun pozisyon verilmeli
    * cilt hazırlığı doğru yapılmalı, steril alan hazırlanmalı ve sürdürülmeli,
    *ameliyat sırasında steril araçlar hazırlanmalı ve doğru biçimde açılmalı,
    *gazlı bezler, kesici araçlar vb. malzemeler ameliyat öncesi ve sonrası sayılmalı, yapılan işlem ve hastanın girişimlere cevabı zamanında kayıt edilmelidir.
    *Skrab hemşire tüm aletleri ve gazlı bezleri (spanç) saymalıdır.
    *HASTA NAKLİNİN hastanın güvenliğini tehlikeye sokmadan yapılabilmesi için potansiyel
    risklerin bilinmesi ve önlemlerin alınması gerekmektedir.
    * Hastanın nakil işlerinden ameliyathane hemşireleri sorumludur.
    *Hastanın sedyeye nakli esnasında 3-4 personel yardımcı olmalıdır.
    * hastanın nakli sırasında vücut ısısı korunmalıdır.
    HİPOTERMİ
    Hipotermi santral ısının 36 derecenin altına düşmesidir. Perioperatif hastalarda hipotermi %50-%90 oranında görülmektedir.
    ***Hipotermi nedenleri***
    -Düşük ameliyathane ısısı
    - Isıtılmamış intravenöz sıvı ve kanın hastaya verilmesi,
    - büyük ameliyatlarda vücut boşluklarının uzun süre açıkta kalması,
    -soğuk sıvılarla irrigasyon yapılması,
    - hareketsizlik
    - ameliyattan önce aç kalma
    - yaşlılık hipotermi riskini arttırır
    AMELİYAT ESNASINDA OLUŞAN HİPOTERMİYİ EN AZA İNDİRGEMEK İÇİN;
    -Hipotermi için risk faktörlerinin saptanması
    -hastanın vücut ısısının sürekli değerlendirilmesi
    -oda ısısının arttırılması
    -ameliyat masası üzerinde ısı düzenleyici battaniyelerin kullanılması
    -irrigasyon sıvılarının ılık verilmesi
    -anestezik gazların ısı ile nemlendirilmesi ve damar içi sıvıların ılık olarak verilmesi
    HASTAYA POZİSYON VERİLMESİ
    Hastaya ameliyatta uygun pozisyon verilmesi, hemşire, cerrah ve anestezist tarafından
    paylaşılan bir sorumluluktur.
    *** Ameliyatta ideal hasta pozisyonu***
    -Cerrahi alanı en uygun biçimde görmeyi ve ulaşmayı
    -Anestezi ve yaşam fonksiyonlarını en iyi değerlendirme ve sürdürmeyi
    -Hastayı zarardan korumayı sağlar.
    -Hastanın ameliyat masasındaki pozisyonu, fiziksel tespit bantlarıyla tespit edilerek
    sürdürülür ve vücut çıkıntıları petlerle desteklenir.
    - Pozisyonda, hastanın normal eklem hareketlerinin ve vücudunun dengede olduğuna (kas, kemik ve bağ dokusunun gerilip yaralanmadığına) dikkat edilmelidir.
    HASTAYA VERİLECEK POZİSYONLARIN BAŞLICALAR ŞUNLARDIR:
    **DORSAL REKÜMBENT POZİSYONU; herni onarımı, mastektomi ya da bağırsak ameliyatı için uygundur.
    ** TRENDELENBURG POZİSYONU; Hasta sırtüstü yatar pozisyonda iken ameliyat masasının alt kısmı bükülür ve dizler, bükülü alt kısım üzerine yerleĢtirilir.
    ** LİTOTOMİ POZİSYONU; Hasta sırtüstü yatar pozisyondadır. Vücudun bacaklara kadar olan bölümünün masa üstünde kalmasını sağlamak için masa kalça bölümünden kırılır. perineal ve
    rektal bölge ameliyatları için uygundur.
    ** LATERAL POZİSYON; Hasta sırtüstü pozisyonunda uyutulup entübe edildikten sonra, ameliyat bölgesi sol tarafta ise sağ lateral, sağ tarafta ise sol lateral pozisyon verilir. Böbrek, göğüs ya da kalça ameliyatları için uygundur.
    ** LAMİNEKTOMİ POZİSYONU; Spinal ameliyatlar için uygundur.
    HASTAYA PSİKOLOJİK DESTEK OLMAK
    Hastaların ameliyathanede ameliyat öncesi dönemde sağlık ekibinden beklentileri arasında
    ameliyat öncesi bekletilmeme ve ruhsal olarak rahatlatıcı şekilde konuşulması, ilgi, hoşgörü
    gösterilmesi yer almaktadır. HASTA AMELİYATHANEYE VAKTİNDEN ÇOK ÖNCE ÇAĞRILIP
    BEKLETİLMEMELİ ve ameliyatı beklerken sakin bir ortam sağlanmalıdır. Bazı hastalar yoğun
    anksiyete yaşadıkları için anksiyeteyi azaltmak amacıyla MÜZİK DİNLETİLEBİLİR.
    AMELİYATHANEDE HASTA VE ÇALIĢAN GÜVENLİĞİ ĠÇİN STANDART ÖNLEMLER
    -El yıkama
    -Eldiven
    -Maske,gözlük ve yüz koruyucu
    -Gömlek,maske
    -Delici kesiciler
    -Hasta bakım setleri
    -Çamaşırlar
    EI YIKAMA: Enfeksiyonların yayılmasının önlenmesinde basit ucuz ve en pratik yöntemdir.
    Eller
    * her bulaştan sonra,
    *eldiven giyilmeden ve çıkarıldıktan sonra,
    *bir hastadan diğer hastaya geçişte
    * antimikrobiyal sabunla yıkanmalı ya da alkol bazlı antiseptik solüsyonla ovulmalıdır.
    DELİCİ VE KESİCİLER:
    *Yapılan çalışmalarda; delici, kesici alet yaralanmalarına en sık iğne ya da diğer kesicilerin elden ele geçirilmesi esnasında meydana geldiği saptanmıştır.
    * AORN delici kesici alet yaralanmalarını önlemek amacıyla "elsiz teknik" uygulanmasını önermektedir
    * Enjektör iğneleri enjektörden çıkartılmadan enfekte atık kutusuna atılmalıdır.
    * Bistüri uçları sapından çıkartılırken klemp kullanılmalı ve uç enfekte atık kutusuna atılmalıdır.
    HASTA BAKIM SETLERİ:
    *Tek kullanımlık malzemeler kullanıldıktan sonra atılmalıdır.
    *Tekrar kullanılabilen malzemeler başka hasta için kullanılmadan önce temizlenip, dezenfekte
    edilmelidir.
    ÇAMAŞIRLAR:
    *Kan, kan ürünleri, sekresyon ve diğer çıkartılarla kirlenmiş çamaşır veya
    örtülerin deri, mukoz membran, giysilere bulaşması ve hastaya, çalışanlarla ve çevreye
    taşınması engellenmelidir.

    HEMŞİRELİK BAKIM YÖNETİMİ 5-3 HAFTA
    AMELİYAT SONRASI BAKIM
    Ameliyat edilen hastalarda anestezinin bitimi ile hastanın tamamen iyileşip hastaneden çıkabibilecek hale geldiğin an arasında geçen süre AMELİYAT SONRASI DÖNEM olarak adlandırılır.
    ***AMACI:hemostatik dengeyi yeniden düzenlemek,bu dönemde ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemek yada en aza indirmek,erken belirlemek ve oluşması durumunda tedavi etmektir.
    AMELİYAT SONRASI BAKIM:
    A)anestezi sonrası bakım
    b)ameliyat sonrası klinik bakım
    AYILMA ÜNİTESİNDE BAKIM
    Ameliyat bittikten sonra,anestezi ilaçlarının etkisinden kurtuluncaya ve yaşam bulguları stabil oluncaya kadar hastanın izlendiği bölümdür.
    -hastanın yutma,öğürme gibi reflekslerinin geri dönmesi,anestezinin sonlandığını gösterir
    -hastaya adıyla seslendirerek uyandırılmalı,normal ses tonu ile ameliyatının bittiği ve anestezi sonrası bakım ünitesinde oldugu söylenmelidir.
    AYILMA ÜNİTESİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRENİN AMELİYATTAN ÇIKAN HASTA İLE İLGİLİ BİLMESİ GEREKENLER
    1-hastanın durumu nasıl?
    2-tabbı tanısı ne?
    3-Ameliyat sırasında komplikasyon geliştimi?
    4-Patolojik değerlendirme yapıldımı?
    5-Gözlenmesi gereken komplikasyon var mı?
    6-Uygulanması gereken özel istem var mı?
    AYILMA ÜNİTESİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRENİN HASTAYI GÖZLEYİP KAYIT ETMESİ GEREKEN DURUMLAR
    Ayılma ünitesine geldiğisaat
    Bilinç düzeyi
    Yaşam bulguları
    Cilt rengi ve nemi
    Pansumanları
    Damar içi sıvıları
    kan veriliyorsa hızı,allerjisi
    üretral kateter varsa klemp açılır miktar,rengi kayıt edilir
    AYILMA ODASINDA BAKIMIN HEDEFLERİ
    HAVA YOLU AÇIKLIĞINI SÜRDÜRMEK
    Havayolu tıkanması ve ventilasyonun azalması, hipoventilasyona neden olabilir. Bu durumlar önlenmezse, atelektazi ve pnömoni gelişebilir. Hasta sırt üstü yattığı zaman başı yana çevrilmeli, çenesi mandibula üzerinden ileri doğru itilerek dilin geri kayıp solunum yolunu kapaması önlenmelidir.
    **Solunum yolu tıkanması nedenleri **
    mukus birikmesi, mukus ya da kusmuğun aspire edilmemesi, yutma
    refleksinin kaybı, çene ve dil kaslarının gevşemesiyle dilin geriye kayması, entübasyon ya
    da anestetiklerin etkisiyle meydana gelen laringospazm sayılabilir. Havayolu açıklığını sürdürmek için hastanın ağzına airway yerleştirilebilir. Aspirasyon riskini azaltmak için hasta yakından izlenmelidir. Sakıncası yoksa baş 15-30 cm yükseltilmelidir. Kusma varsa aspirasyonu önlemek için hasta yan döndürülür.
    UNUTMAYIN
    Hipofarengeal tıkanmada baş geri çekilir ve yana eğilir. Çene öne itilir. Bu manevra dili önde tutar, solunum yolunu açar.
    KARDİYOVASKÜLER FONKSİYONLARI SÜRDÜRMEK:
    Hastanın mental durumu, yaşam bulguları, kardiyak ritmi, cildin ısısı, rengi, nemi ve idrar miktarı kardiyovasküler fonksiyonları değerlendirmede yararlanılan parametrelerdir.
    ***Ayılma ünitesinde görülen ilk ve önemli komplikasyonlar***
    Hipotansiyon, şok,kanama, hipertansiyon ve disritmidir.
    ********************UNUTMAYIN ******************
    KANAMA TAM KONTROL ALTINA ALINMADIKÇA, ÇOK HIZLI VE FAZLA MİKTARDA DAMAR
    İÇİ SIVI, KAN BASINCINI ARTIRARAK KANAMAYI TEKRAR BAŞLATABİLİR.
    AĞRI VE ANKSİYETEYİ GİDERMEK:
    hasat henüz anesteziklerin etkisi altındayken olası ilaç reaksiyonları ve solunum merkezi depresyonu yönünden dikkatli olunmalıdır.
    Hastanın fizyolojik durumu ve ağrı şiddeti izlenirken, endişe ve korkuları da azaltılmalıdır.
    BULANTI VE KUSMA KONTROLÜ:
    Ayılma ünitesinde bulantı ve kusma yaygın bir sorundur.
    Hastanın bulantı ve kusmasının artmasını beklemeden önlem alınmalıdır.
    HASTANIN AYILMA ÜNİTESİNDE KLİNİĞE GÖNDERİLMESİ İÇİN GEREKLİ KRİTERLER;
    1- Genel anestezinin etkisinin geçmiş olması
    2- şuurunun tamamen açılması, uyanması
    3- Yaşam bulguları dengeli veya en son 30 dakika ameliyat öncesi yaşamsal
    bulguları ile tutarlı olması
    4- Aşırı kanama, kusma olmaması
    5- Koruyucu reflekslerin (yutma, öğürme gibi) geri gelmesi
    6- Dört ekstremitenin de hareket ettirilebilmesi
    7- Vücuda giren sıvı ile vücuttan çıkan idrar miktarı dengeli (en az saatte 30 cc)
    olması
    8- Pansumanların kuru ve sağlam olması
    AYILMA ÜNİTESİ HEMŞİRESİNİN KLİNİK HEMŞİRESİNE VERMESİ GEREKEN BİLGİLER:
    Beklenmeyen ameliyat dönemi olayları
    Tahmini kan kaybı
    Aldığı sıvı miktarı ve türü
    Ağrı kontrolü için verilen ilaçlar
    Hastanın durumuyla ilgili kendisi ve ailesine bilgi verilip verilmediği
    AMELİYAT SONRASI CERRAHİ KLİNİĞİNDE BAKIMIN HEDEFLERİ
    1- KARDİYOVASKÜLER FONKSİYONU SÜRDÜRMEK
    A)KAN BASINCI: kan basıncının normal sınırlarda olup olmadığını değerlendirmek için
    hastanın ameliyat öncesi temel kan basıncı değeri bilinmelidir.
    ****Doktora bildirilmesi gereken anormal durumlar****
    a) Sistolik basıncın temel dengelerinden 20 mm Hg daha fazla düşmesi
    b) Sistolik basıncın 80mmHg altında olması
    c) Kan basıncının her ölçümde 5-10mmHg lik düşüş göstermesidir.
    B)NABIZ: Bradikardi; (Nabzın60 dk.↓) genelde anestezik ilaç nedeniyle geliĢir.Taşikardi;
    (110dk↑) kan kaybı, kardiak aritmiler, ateĢ, atelektazi, pünomani, pnömotorax, anksiyete,
    anestezik ajanlar, oksijen azlığı ile oluşabilir.
    C)SOLUNUM:
    Hızlı ve zor solunum; Anoksi, şok ve oksijen azlığı nedeniyle Gelişebilir
    Yüzeysel yavaş solunum: solunum sistemi depresyonu nedeniyle gelişir.
    Yüzeysel ve zor solunum: (Boyun, diyafram kasının kullandığı solunum) anestezi
    nedeniyle gelişebilir. Ağrının varlığı da solunumu zorlaştırabilir. Bu yüzden ağrı
    giderilmelidir.
    2- SOLUNUM SİSTEMİ FONKSİYONUNU SÜRDÜRMEK
    Ameliyat sonrası erken dönemde solunum fonksiyonu geliştirmek için yapılması
    gerekenler;
    - Uygun pozisyonla dilin geri kaçmasını önlemek
    - Doktor istemi doğrultusunda oksijen tedavisine başlamak
    - Aspiratörle hastanın ağız ve farenksteki sekresyonlarını temizlemek
    SOLUNUM KOMPLİKASYONLARI GELİĢMESİNİ ÖNLEMEYE YÖNELİK OLARAK BAĢLICA HEMĢİRELİK
    UYGULAMALARI;
    - Ameliyat öncesi hastaya derin solunum ve öksürük egzersizleri yaptırmak. Bunu
    yaparken de insizyon yerini nasıl destekleyeceğini göstermek
    - Hastanın çıkardığı balgamı kontrol etmek
    - Yeterli sıvı alımı sağlanarak sekresyonların yumuşamasına yardımcı olmak
    - En erken dönemde hastayı mobilize etmek
    - Ağrı için narkotikler veriliyorsa hastayı solunum depresyonu yönünden izlemek
    - Solunum enfeksiyonu yönünden hastayı izlemek
    3- YETERLİ BESLENME VE BOĢALTIMI SAĞLAMAK
    -Ameliyattan sonra hastanın barsak hareketleri de değerlendirilir.
    -hastanın agız yoluyla beslenmesini dr belirler
    -G enellikle ameliyattan sonraki ilk 24-36 saatlik sürede hastaların bulantısı vardır.
    -Bu dönemde hastalara limonlu çay, meyve suyu, çorba verilebilir.

    -Ameliyattan 36 saat sonra hasta az posalı veya normal diyet alabilir.
    -Ameliyat sonrası 2-3 günde yoksa doktor laksatif ilaç verilmesini ya da boşaltıcı lavman
    yapılmasını isteyebilir..
    4- SIVI-ELEKTROLİT DENGESİNİ SÜRDÜRMEK
    Hemşirenin sıvı elektrolit dengesini sürdürmeye yönelik yapması gerekenler;
    - Hastanın aldığı ve çıkardığını doğru bir Şekilde ölçülüp kayıt etmek.
    - Normal olmayan laboratuar bulgularını doktora bildirmek.
    - Sıvı elektrolit dengesizliğinin belirti ve bulgularını izlemek.
    - Tüpleri uygun Şekilde irrige etmek.
    - Solunum asidozunu önlemek için öksürük ve solunum egzersizlerini yaptırmak.
    - Barsak sesleri başladığında uygun sıvıları ağız yoluyla vermek..
    5-BÖBREK FONKSİYONUNU SÜRDÜRMEK
    Hastaya sıvı verilmeden önce sıvı kısıtlamasının olup, olmadığı öğrenilmelidir. Ameliyat sonrası erken dönemde ADH ve aldosteron miktarının artmasına bağlı olarak bedende su ve sodyum tutulacağından sıvılar dikkatli verilmelidir.
    --Yeterli sıvı alan hastaların ameliyattan sonra 6-8 saat içinde idrar yapması beklenir.
    --Hasta idrar yapamıyorsa mesane distansiyonu belirtileri açısından izlenmelidir.
    ******Hastanın idrar yapmasına yardımcı olacak girişimler:****
    - Hasta odasındaki Çeşme açılarak, su sesiyle perineal kaslarının gevşemesi
    sağlanır.
    - Erkek hastanın yatak kıyısında dik durarak idrar yapması sağlanır.
    - Kadın hastaların perianal bölgesine ılık su dökülebilir
    - Sürgü ısıtılır, soğuk sürgü otomatik olarak kasların kasılmasına neden olur.
    - Pozisyon değiştirme ve istemde varsa ağrı kesici ilaçlar vererek hasta
    rahatlatılmaya böylece idrar yapımına yardımcı olunmaya çalışılır.
    - Tüm bunlara rağmen idrar yapılmıyorsa üretral katater takılabilir. Katater ile
    üriner enfeksiyon riski artacağı unutulmamalıdır ve enfeksiyon belirtileri
    izlenmelidir.
    6-İSTİRAHATI SAĞLAMAK
    Hastanın istirahat edebilmesi için ağrı, huzursuzluk,bulantı ve kusmasının olmaması gerekir.
    **Ağrı: Analjezikler verilmeden önce mesane distansiyonu, sıkı alçı ve kötü pozisyon gibi ağrıya
    neden olacak bir sorunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Böyle bir sorun varsa öncelikle
    bunlar giderilmelidir.
    *****ağrı ve anksiyeteyi kontrol altına almak için****
    kas gevşetme, çene gevşetme, yavaş solunum ve müzik dinletme tekniği kullanılarak hastanın rahatlaması sağlanabilir.Ağrı şiddetli değilse gevşeme tekniğiyle hasta rahatlatılabilir.
    **Kas gevşetme tekniği; Hastaya gözlerini kapatması ve ayaklarından başlayarak yüzüne
    kadar vücudunun her bölgesine konsantre olarak gevşemesi önerilir. Bu arada hastaya onu
    rahatlatacak bir şeyler düşünmesi önerilir.
    **Çene gevşetme ve yavaş solunum tekniği; alt çene hafifçe düşürülerek ağız bir miktar
    açılır, dudaklar rahat bırakılır. Yavaş ve ritmik olarak nefes al, ver, dinlen üçlüsünü
    tekrarlaması söylenir.
    **Yavaş solunum tekniği ile; yavaş ve derin nefes al ve verirken gevşeme ye başladığını
    hisset. Rahat ve düzenli nefes al ver. Nefes verirken 1,2,3 diye sayılabilir veya farklı
    kelimelere odaklanılabilir (gevşeme,kendimi rahatlamış hissediyorum gibi). Gevşemeliyim
    gibi gerginlik yaratacak zorlamalardan kaçınılmalıdır.
    **Müziğin gücü ile de hastalar rahatlayabilir. Hastaya hoşlandığı türde müzik dinleterek
    ağrıyı kontrol altına alması sağlanabilir.
    Huzursuzluk: Ağrı, mesane distansiyonu, abdominal distansiyon, anksiyete, oksijen azlığı,
    kanama, pansumanların sıkı ve ıslak olmasıyla huzursuzluk geliĢebilir. Nedene yönelik
    sorun giderilmelidir.
    Bulantı-Kusma: Bulantı kusma nedenleri, premedikasyon, anestezinin türü, gastrik alanda
    biriken sıvı, abdominal distansiyon, anksiyete, korku ile iliĢkilidir. Hastaya ağız bakımı
    vererek, yüzüne soğuk kompres uygulayarak ve antiemetik vererek bulantı önlenmeye
    çalışılır.
    7- YARA İYİLEŞMESİNİ SAĞLAMAK
    Yara iyileşmesinin sağlanmasında ameliyat sırasında ve sonrasında ASEPSİ İLKELERİNE KESİN
    BİR ĢEKİLDE UYULMASI en önemli faktördür. Enfeksiyon gelişmesini önlemek için pansuman
    ve drenlerin bakımına özen gösterilmelidir.
    8- HAREKETİ SAĞLAMAK
    **Uzun süre hareketsizliğin olumsuz etkileri**
    dolaşım problemleri
    idrar retansiyonu
    böbrek taşları
    solunum problemleri
    konstipasyon
    negatif nitrojen dengesinin gelişimi
    deride basınç yarası
    UZUN SÜRE HAREKETSİZLİĞİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
    --hastaya öksürük, solunum, yatak içinde dönme ve ekstremite
    egzersizleri yaptırılmalı,
    --en erken dönemde mobilize edilmeli
    --sık sık pozisyonu değiştirilmelidir.
    9- PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLAMAK
    -Her hastanın psikolojik destek ihtiyacı değişiktir
    -Ameliyat sonrası proplemli geçen hastarın psikolojik desteğe ihtiyaçları fazladır
    -Bazı hastalarda ameliyat sonrası akut konfüzyon durumu gelişebilir.
    Konfüzyon belirtileri gözlenmelidir.
    ****Konfüzyon belirtileri****
    dikkatsizlik,
    unutkanlık
    uygun olmayan davranışlar
    tutarsız konuşmalar
    ****konfüzyonlu hasta bakımı****
    -hastaya sakin ve önyargısız yaklaşılmalı
    -konuşmalarda kısa cümleler kullanılmalı
    -kendisiyle ilgili tümkara katılması sağlanmalı
    Düşmelere karşı önlemler alınmalı
    -hasta stresörlerden uzak tutulmalı
    10- KOMPLİKASYONLARI ÖNLEMEK
    AMELİYAT SONRASI DÖNEMDE GÖRÜLEN SİSTEMLER İLE ĠLİĢKİLİ SORUNLAR
    PNÖMONİ: Alveollerin iltihaplanması
    ATELEKTAZİ: Sekresyonların atılamaması nedeni ile alveollerin kollapsı
    PULMONER EMBOLİZM: Akciğerlere giden bir kan pıhtısının pulmoner arteri tıkaması, bu nedenle bir veya birkaç loba giden kan akışının durması
    HEMORAJi: İç veya dış kanama
    HİPOVOLEMİK ŞOK: Yetersiz doku perfüzyonu sonucu kan volümünün belirgin bir şekilde azalması
    TROMBOFLEBİT: Bir kan pıhtısından dolayı, genellikle bacak venlerinin iltihaplanması
    TROMBÜS: Genellikle bacak venlerinde veya arter duvarına tutunmuĢ bir kan pıhtısı
    YARA EVİSERASYONU: insizyon yerinden iç organların ve dokuların dışarıya çıkması
    YARA AÇILMASI: insizyon iyileşmeden önce dikişlerin ayrılması
    YARA ENFEKSİYONU: insizyonun (kesinin) veya dren tarafının enfeksiyon ve enflamasyonu
    KARINDA GAZDAN İLERİ GELEN ŞİŞKİNLİK: Bağırsaklarda gaz birikimi
    KONSTİPASYON : Yumuşak gıdalara başladıktan sonra 48 saat içinde gaita çıkaramama
    ÜRİNER RETANSİYON: Mesanenin kendi kendini boşaltma yeteneğinin olmaması, idrarın mesanede toplanması
    DUYGUSAL BOZUKLUKLAR:beden imajındaki değişikliğe bağlı olarak oluşur

    ******HEMŞİRELİK BAKIM YÖNETİMİ 5-4********
    GÜNÜBİRLİK CERRAHİ
    Günübirlik cerrahi (Ambulatory surgery, Outpatient, Day surgery, DıĢ vaka) özellikle
    hastaların ameliyat olacakları gün içinde hastaneye kabul ve taburcu edildikleri cerrahi
    işlemleri belirtmektedir.Günübirlik cerrahi zamanın kısa olması nedeniyle ameliyat öncesi
    hazırlık, ameliyat sonrası bakım ve düzenlemelerle ilgili, iyi hazırlanmış, protokollere
    gereksinimi arttırmaktadır.
    GÜNÜBİRLİK CERRAHİ ĠÇİN HASTA SEÇİMİ
    Amerikan anestezi sonrası hemşireler derneğinin (ASPAN) günübirlik cerrahi kriterleri:
    * Amerikan Anestezistler derneğinin ASA fiziksel durum sınıflanması
    *Pozitif isteklendirme
    *İyi genel sağlık
    *İyi kontrol edilen sistematin hastalıklar
    *Yeterli ve uygun destek sistemleridir
    GÜNÜBİRLİK CERRAHİ İÇİN HASTA ÖN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ:
    *Hastanın kronik bir hastalığının olmaması,
    * Ameliyat sonrası evrede evde hasta ile birlikte bulunabilecek bir erişkinin
    bulunması (ilk 24 saat)
    * Hastanın ulaşabileceği bir telefonun olması,
    * Hastanın hastaneye arabayla 30 dakika veya daha yakın bir sürede ulaşılabilecek uzaklıkta yaşıyor olması
    GÜNÜBİRLİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI
    *Hastanın yaşam düzeni çok az değişir
    Hasta daha fazla bireysel bakım alır
    *Hastanın anksiyetesi daha azdır
    *Maliyet azalır, fiyatlar düşer
    *Hastane enfeksiyonları riski azalır
    *Erken işe dönme ile hastanın yakınmaları azalır
    *(normal yaşama daha çabuk geçme)
    GÜNÜBİRLİK CERRAHİNİN DEZAVANTAJLARI
    *Hasta ameliyat öncesi eğitim alamayabilir
    *Hasta beklenen zamanda klinikten taburcu olmayabilir
    *Hastaya evinde yardım edecek bir kişi olmayabilir
    *Acil durumda uygun desteğin sağlanmaması, hastadasorunlara neden olabilir
    AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIK
    *Günübirlik cerrahinin başarısındaki en önemli anahtar, hasta ve ailesinin hazırlanmasıdır.
    *Ameliyat öncesi hazırlıkta ameliyat öncesi gereken incelemeler için, hastalar ameliyattan
    en az bir hafta önce hastaneye çağrılıp bu incelemeler yapılmalıdır.
    ***AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIKTA***
    -- ameliyat için gereken laboratuar incelemeleri--
    *EKG,
    * radyografi,
    *anestezi
    * iç hastalıkları hekimi ile görüşme
    *doktor isteminde olan diğer görüşmeler
    HASTA EĞİTİMİ
    ---Günübirlik cerrahi hastasına verilmesi gereken bilgiler---
    * Nereye, nasıl ve ne zaman geleceği
    * Neleri getirmesi gerektiği (resmi kayıtlar, laboratuar sonuçları, tedavileri ile
    ilgili belgeler vb.)
    *Neleri getirmemesi gerektiği (mücevher, diğer değerli eşyalar, gerekli değilse
    kontak lensler vb.)
    * Kiminle geleceği (ona refakat edecek bir veya iki kişiden fazla kişinin gelmemesi)
    * Ameliyat günü ameliyat zamanından önce gelmesi
    * Gece ağız yoluyla besin alımının kısıtlanması
    * Ameliyattan önceki gece duş alması
    *Bilgi alış verişi için telefon numarasının verilmesi
    HASTANIN AMELİYAT SABAHI HAZIRLIĞI
    Hemşire, hastanın kimliğini kontrol ederek doğru hasta olduğundan emin olmalıdır.
    AMELİYAT ÖNCESİ HASTA HAZIRLIĞINDA
    * Hastanın test sonuçlarının tam ve dosyada olup olmadığı kontrol edilir
    * En son saat kaçta yemek yediği tarih ve saat olarak belirtilip bu durum hastanın imzası alınarak doğrulanır
    * Hastaya ameliyathane için, önlük, bone ve galoş verilir
    * Takma dişleri çıkarılır
    * Makyajı silinir
    * Kontak lensler, gözlükler, takılar ve varsa protezler çıkarılır
    * Yaptığı son idrarı kaydedilir
    * Hastanın değerli eşyaları saklanır veya aile bireylerine verilir
    * Tüm bu işlemlerin nedeni hastaya ve ailesine anlatılır
    AMELİYATHANEDE BAKIM
    *Günübirlik cerrahi hastasının güvenli ameliyathane bakımının temelleri hastaneye yatan hastalarla aynıdır.
    *Günübirlik cerrahi hastaları için anestezide kullanılan ilaçların çoğu kısa etkilidir.
    GÜNÜBİRLİK CERRAHİDE ANESTEZİ SONRASI BAKIM
    - Anestezi sonrası bakım ünitesine kabul
    - Anestezi sonrası bakım I. Evre
    - Anestezi sonrası bakım II. Evre
    EVDE BAKIM iÇİN HAZIRLIK
    *Taburcu olacak hastaya ilaçların dozu, sıklığı ve yan etkilerinin belirtileri hakkında,
    *Ameliyatla ilgili hastaneye bildirmesi gereken sorunlar ile ilgili açıklamalar yapılmalıdır.
    ****UNUTMAYIN ****
    Ateş, enfeksiyon belirtileri, uzamış bulantı ve kusma, aşırı ve beklenmeyen kanama, zor idrar yapma, ağrı kesici ile geçmeyen ağrının mutlaka kliniğebildirilmesi gerektiği hastaya açıklanmalıdır. !!!!!!!!!!!!!!!!
    GÜNÜBİRLİK CERRAHİ TABURCULUK KRİTERLERİ
    * Yaşam bulgular stabil mi?
    * Yutma, öksürme, öğürme refleksleri var mı?
    * Kusma, bulantı var mı?
    *Baş dönmesi var mı?
    * Solunum sorunu var mı?
    * Uyanık, oryante mi?
    * Pansumanlar kontrol edildi mi?
    * idrar yaptı mi?
    * Ağrı kontrol edildi mi?
    *iyileşme skoru 8-10
    *Ekstremite nabız kontrolü (Bölgesel anestezi)
    * Yürüyebiliyor mu?
    * Taburculuk talimatları verildi mi?
    *Çıkışı hekim onayladı mı? imzası var mı?
    * Hastanın yanında onu götürecek refakatçi var mı?
    * Talimatlar refakatçiye de açıklandı mı?
    *Hasta ve yakını talimatları anlayabildi mi?
    * Değerli eşya vb. malzemeleri geri verildi mi?
    ***Günübirlik cerrahi hastaneye yatan veya yatmadan ameliyat olan hastalar için aletleri,ağrıyı,hasta ve ailesini ortadan kaldırmaz,sadece boşa geçen zamanı azaltır***Michel L

    1)CERRAHİ HEMŞİRELİĞİNİN İÇERİGİ AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
    1)ameliyat öncesi
    2)ameliyat sırası
    3)ameliyat sonrası bakımı içerir.
    A)1 ,2
    B)1,3
    C)2,3
    D)1,2,3

    2)AMELİYAT ÖNCESİ DÖNEM BAKIM VE HAZIRLIĞININ AMAÇLARINDAN DEĞİLDİR?
    A)cerrahi tedaviyi olumsuz yönde etkileyebilecek risk faktörlerini erken saptamak,mümkünse durumu ameliyat öncesi düzeltmek
    B)hastanın ameliyat sırası ve sonrası stresle baş etmesini kolaylaştırmak
    C)hastanın ameliyat sonrası bakıma katılmasını sağlamak
    D) ağrıyı değerlendirmede bir ağrı ölçeği kullanılmalı ve hastaya anlatılmalıdır.

    3)GENEL OLARAK PLANLANMIŞ AMELİYATLARIN HAZIRLIK AŞAMALARINDAN DEĞİLDİR?
    A)ameliyat öncesi genel hazırlık
    B)ameliyattan önceki gece hazırlığı
    C)ameliyat günü hazırlığıdır
    D) Hemşire hastayı enfeksiyon bulguları yönünden gözlemeli

    4)AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK SÜRECİ İÇİNDEDİR?
    a)fiziksel hazırlık
    b)psikolojik hazırlık
    c)yasal hazırlık
    d)ameliyat öncesi eğitim
    E)hepsi

    5)AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRME AŞAĞIDAKİ KRİTERLERİN HANGİSİNE BAKILMAZ?
    A)YAŞ
    B)AĞRI
    C)SIVI ELETROLİT DENGESİ
    D)ENFEKSİYON
    E)AİLENİN MADDİ DURUMU

    6) AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE YAŞLA İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A) yaşlı hastalarda kronik hastalıklar olabilir
    B) Yaşlı kişilerin kardiya vasküler,pulmoner,gastrointestinal ve renal sistemlerinde gelişen fizyolojik değişikler ameliyat sonucunu etkileyebilir.
    C) hastayı değerlendirirken akut ve kronik ağrı ayırımı yapılmalıdır.
    D)Azalmış duyma ve görme gibi duyusal kısıtlılıklar da fiziksel değerlendirmede de dikkate alınmalıdır.

    7)AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE AĞRIYLA İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A) ağrı önemli bir fizyolojik belirleyicidir ve dikkatli şekilde izlenmelidir
    B) Şişman hastalarda ameliyat riski yüksektir.
    C)hastayı değerlendirirken akut ve kronik ağrı ayırımı yapılmalıdır.
    D)ağrıyı değerlendirmede bir ağrı ölçeği kullanılmalı ve hastaya anlatılmalıdır.

    8) AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE BESLENMEYLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A) Ameliyatın başarısı ve ameliyat sonrası iyileşme beslenme durumuyla ilişkilidir.
    B) Ameliyat öncesi beslenmesi iyi olan hasta ameliyat stresiyle daha kolay baş edebilir.
    C)Ağızdan alamayan hastalarda enteral beslenme yada total parenteral beslenme uygulanabilir.
    D) Siğara içen hastalardan sigarayı ameliyattan 2 ay önce bırakması istenir.

    9) ) AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE SIVI ELETROLİT DENGESİ İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    a) SIVI,ELEKTROLİK DENGESİSLİKLERİ TÜM SİSTEMLERİ ETKİLEDİĞİNDEN AMELİYAT OLACAK HASTA İÇİN ÖNEMLİDİR
    b) YAŞLILARDA,KRONİK HASTALIĞI OLANLARDA HİPOVOLEMİ VARSA GİDERİLMELİDİR.
    c) MÜMKÜNSE ORAL OLARAK SIVI ALIMI SAĞLANMALI(2500/3000 MLT)
    d)SIVI AÇIĞI VARSA ORAL OLARAK GİDERİLMELİ

    10) AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE ENFEKSİYON İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A) Beslenme yetersizliği olanlarda enfeksiyon riski yüksektir
    B) Hemşire hastayı enfeksiyon bulguları yönünden gözlemeli
    C) Sıvı elektrolik dengesizliğinin büyük çogunluğu sindirim sisteminden kaynaklanır
    D)Gerek duyulursa ameliyat ertelenebilir

    11)AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE KALP DAMAR FONKSİYONU İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A) Pulmoner hastalıklar karbondioksit ve oksijen değişimi engelleyerek ameliyat riskini artırır
    B) Ameliyat döneminde hastanın oksijen,sıvı ve beslenme gereksinimleri karşılamada önemlidir
    C)Anjine pektoris,miyokard infarktüsü,kalp yetmezliği,aritmiler,ht,konjenital kalp hastalıkları ameliyat riskini artıran kalbe ilişkin sorunlardır.
    D)periferik damar hastalığı olanlara ekstremitelere ilişkin ameliyat uygulanırsa,doku iyileşmesi gecikebilir.
    E) kalp damar hastalığı kuşkusu olan hastalar ameliyat öncesi kan basıncı,nabız hızı ve ritmi ödem ekstremitelerde ısı,renk değişimi,halsizlik ve nefes darlığı yönünden değerlendirilmelidir.

    12)AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE SOLUNUM FONKSİYONU İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    a) Pulmoner hastalıklar karbondioksit ve oksijen değişimi engelleyerek ameliyat riskini artırır
    b) Pulmoner fonksiyon bozukluklarını saptayabilmek için hasta nefes darlığı,hırıltılı solunum,çomak parmak,gögüs ağrısı ve öksürükten bol miktarda balgam çıkarması,yönünden gözlenmelidir.
    c) Siğara içen hastalardan sigarayı ameliyattan 2 ay önce bırakması istenir.
    d) Karaciğer hastalıkları anesteziklerin metabolize edilmesini etkiler.cerrahi mortaliteye neden olur

    13)AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE BÖPREK FONKSİYONU İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A)Akut nefrit,akut renal yetmezlik,anüri,oligori,prostat hipertrofisi idrar akışını engelleyerek üriner enfeksiyona neden olabilir
    b) Sıvı elektrolik dengesizliğinin büyük çogunluğu sindirim sisteminden kaynaklanır
    c) Böbrek fonksiyonu,idrar yapım ve atım bozuklukları,idrar görünümü,idrarda lökösit,eritrosit,protein,glikoz,dansite,BUN,NPN ve kreatin açısından izlenmelidir.
    d) BUN VE NPN si yüksek hastalarda ameliyat riski yüksektir

    14)AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE SİNDİRİM SİSTEMİ FONKSİYONU İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A)Sıvı elektrolik dengesizliğinin büyük çogunluğu sindirim sisteminden kaynaklanır
    B) Hastanın kusması,kusmugun renk ve miktarı değerlendirilir
    C) Barsak alışkanlıklarındaki değişiklik ve rektal yolla kanama olup olmadığı sorgulanır
    D) Kortikosteroid kullanan hastalar adrenal yetmezlik riski altındadır.

    15)AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE KARACİĞER FONKSİYONU İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A) Başağrısı,baş dönmesi,kulak çınlaması,pupillerin eşit olmaması ve konvilsiyon nörolojik bulgulardandır
    B) Karaciğer hastalıkları anesteziklerin metabolize edilmesini etkiler.cerrahi mortaliteye neden olur
    C) Siroz gibi hastalık durumunda ameliyat riski artar
    D)Karaciğer fonksiyonları yetersizse yara iyileşmesi gecikir ve enfeksiyon riski artar

    16) AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE ENDOKRİN FONKSİYONU İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A). Böprek bezinin fonksiyonu değerlendirilmelidir
    B). Hipertrodizm troid krizine neden olabilir
    C). Hipotroidizim anestesi sırasında hipotansiyon ve kardiak arreste neden olabilir
    d). Diabettli hasta kan şekerinin düşmesi ve yükselmesi açısından risk altındadır
    E)Kortikosteroid kullanan hastalar adrenal yetmezlik riski altındadır.

    17) AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE NÖROLOJİK FONKSİYONU İLE İLGİLİDİR?
    A)Ameliyat öncesi genel sağlık durumu hakkında bilgi verir
    B)Ameliyat öncesi nörolojik muayeneyle hastanın kraniyal sinirleri,alt üst eksremite refleksler,duyu refleksleri değerlendirilmeli
    C) Epilepsi ve Parkinson hastalığı ameliyat riskini artırır
    D) Başağrısı,baş dönmesi,kulak çınlaması,pupillerin eşit olmaması ve konvilsiyon nörolojik bulgulardandır
    E)Hepsi

    18)AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE hemotoloji FONKSİYONU İLE İLGİLİ değildir?
    a) Kanamaya yatkın olma
    b) Diş çekimi ve traş sonrası aşırı kanama
    c) Burun kanaması
    d) Hepatik yada renal hastalık
    e)glikoz seviyesi

    19)AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE İMMUN FONKSİYON İLE İLGİLİdir?
    A) Hastanın ilaçlara karşı hassasiyeti değerlendirilir
    B) Asepsiye dikkat edilmeli
    C)HİÇBİRİ
    D)HEPSİ

    20) AŞAĞIDAKİLERDEN AMELİYAT ÖNCESİ GENEL HAZIRLIK FİZİKSEL DEGERLENDİRMEDE KULLANILAN İLAÇLAR İLE İLGİLİ DEĞİLDİR?
    A) hastanın şikayetine göre reçete verilmeli
    B) Kullandığı bitkisel ilaçlar kaydedilmeli
    C) İlaç alerjisi olup olmadığı öğrenilmelidir
    d) Hastanın aldıgı ilaçlar sorgulanmalı

    1-D 2-D 3-D 4-E 5-E 6-C 7-B 8-D 9-D 10-C 11-A 12-D 13-B 14-D 15-A 16-A 17-E 18-E 19-D 20-A

    *********DEĞERLENDİRME *******
    1. Cerrahi hastası için taburculuk planı ne zaman başlamalıdır?
    A. Ameliyat sonrası dönemde
    B. Taburculuğuna karar verilen gün
    C. Hastaneye kabul sırasında veya öncesinde
    D. Hasta ve yakınlarının istediği herhangi bir zamanda
    E. Ameliyattan 2-3 gün sonra

    2. Aşağıda solunum egzersizi için verilen ifadelerden yanlış olanı işaretleyiniz?
    A. işlem için hastadan izin alınır
    B. Nefes alınan sürenin iki katı kadar havayı içinde tutması söylenir
    C. Burun yoluyla nefes alınır
    D. Hastanın elleri göğüs kafesi ve karın üzerine yerleştirilir
    E. Egzersizler yemeklerden iki saat sonra yapılmalıdır

    3. Aşağıdakilerden hangisi ameliyat sırasında oluşan hipoterminin
    komplikasyonudur?
    A. Myokard infarktüsü
    B. Solunum yetmezliği
    C. inme
    D. Kanama
    E. Hepsi

    4. Aşağıdakilerden hangisi ameliyat sırasında oluşan hipoterminin tedavisinde
    kullaılan aktif internal yöntemlerden değildir?
    A. Isıtılmış nemli hava
    B. Isıtılmış damar içi sıvılar ve irrigasyonlar
    C. Ekstrakorporeal eksternal ısıtma
    D. Oda ısısının artırılması
    E. Isıtılmış irrigasyonlar

    5. Hastanın ayılma ünitesinden kliniğe gönderilme kriterleri için verilen ifadelerden yanlış olan hangisidir?
    A. Hasta tarafından dört ekstremitenin de hareket ettirilebilmesi
    B. Aşırı kanama, kusma olmaması
    C. Vücuttan çıkan idrar miktarının saatte en az 30 cc olması
    D. Pansumanların olmaması
    E. Yaşam bulgularının en son 30 dakika ameliyat öncesi yaşamsal bulguları ile
    tutarlı olması
    6. Ameliyat sonrası kan basıncının normal değerlerde olup olmadığını değerlendirmek için parametre nedir?
    A. Sistolik basıncın 120mmHg olması
    B. Diastolik basıncın 80 mmHg olması
    C. Sistolik absıcın 120 mmHg, diastolik basıcın 80 mmHg olması
    D. Hastanın ameliyat öncesi temel kan basıncının bilinmesi
    E. Kan basıncının her ölçümde 5-10mmHg lik düşüş göstermemesi

    7. Günübirlik cerrahinin başarısındaki en önemli anahtar nedir?
    A. Hastanın eğitimi
    B. Ameliyat öncesi hazırlık
    C. Hasta ve ailenin eğitimi
    D. Uygun hasta seçimi
    E. Teknolojik gelişmeler

    8. Hangisi günübirlik cerrahide Anestezi Sonrası Bakım I. Evre hemşirelik işlevidir?
    A. Bilinç düzeyini değerlendirmek
    B. istemdeki ilaçları uygulamak ve sonuçlarını kaydetmek
    C. Ağızdan sıvı vermek
    D. Ameliyat yerini izlemek
    E. Yardım ile ayağa kaldırmak

    1.C 2.B 3. E 4.D 5.D 6.D 7.C 8.B

    1.C 2.B 3. E 4.D 5.D 6.D 7.C 8.A(8. Cci soruya atauzem B demiş ama doğrusu A şıkkı)

     


    Sağlam karakterli bir insan, şartlar her ne olursa olsun;ne tür zorluklarla yada ne tür nimetlerle karşılaşırsa karşılaşsın, kişiliğindeki özelliklerden hiçbir şekilde taviz vermez.
RSS haberlerini XML olarak görüntüle

Etkinliklerimiz

2. Ulusal Temel Hemşirelik Bakımı Kongresi'ndeydik
İstanbul - 27/09/2012


11. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi'ndeydik
Bursa - 26/04/2012


İkovan İnsan Kaynakları Eğitim Ve Danışmanlık Hiz.Ltd. Şti. Türkiye İş Kurumu 15.09.2011 tarih ve 492 no'lu izin belgesi ile Özel İş İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir.
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereğince iş arayanlardan ücret alınması yasaktır. 

Copyright  © 2004-2013 İkovan İnsan Kaynakları Eğitim Ve Danışmanlık Hiz.Ltd. Şti.
Forum Kullanım Şartları
İstihdam Sözleşmesi